Štúdia s PROVILANOM v nemocničných zariadeniach
Nevýhody / problémy klasickej dezinfekcie v nemocniciach:
- Dochádza len ku krátkodobej likvidácii choroboplodných zárodkov na povrchoch
- Rekontaminácii povrchov sa nezabráni
- Po krátkom čase sa choroboplodné zárodky opäť nerušene množia na povrchu
- Riziko infekcie sa zníži len krátko po dezinfekcii
- S každou hodinou sa povrchy viac kontaminujú a riziko infekcie sa opäť zvyšuje
- Dezinfekčné prostriedky môžu zhoršiť existujúcu rezistenciu alebo vyvolať novú rezistenciu dezinfekčných prostriedkov
Štúdia s Provilanom
Na kontrolu účinnosti mikrobiálnych čistiacich prostriedkov sa uskutočnilo niekoľko štúdií, vrátane multicentrickej štúdie . Tieto štúdie skúmali vplyv prechodu z tradičných čistiacich prostriedkov na mikrobiálne čistiace prostriedky na výskyt nozokomiálnych infekcií na klinikách . Na tento účel bol zaznamenaný počet nozokomiálnych infekcií pred, počas a po prechode na mikrobiálne čističe.. Experimentálna zostava obsahovala iba zmenu čistiacich prostriedkov bez zmeny ostatných parametrov (typ čistenia, úroveň zaškolenia upratovacieho personálu a pod.). Pravidelne sa odoberali vzorky na kontrolu mikroflóry ošetrovaných oblastí v pomere k použitému čistiacemu prostriedku.
Výsledky štúdií:
- Počas používania probiotických čistiacich prostriedkov sa výrazne znížil počet nozokomiálnych nákaz v zariadeniach
- Zníženie výskytu sa rozšírilo na celé spektrum nozokomiálnych infekcií (vrátane infekcií močových ciest, pneumónie, sepsy)
- Probiotické mikroorganizmy dokázali výrazne znížiť podiel baktérií rezistentných na antibiotiká na ošetrovaných povrchoch
- Probiotiká dokázali nahradiť pôvodne prítomné patogénne mikroorganizmy
- Rozmnožovanie probiotických mikroorganizmov prebiehalo bez ohľadu na charakter a materiál územia
- Probiotické mikroorganizmy neboli detekovateľné v krvi / moči pacientov s nozokomiálnou infekciou
- Samotné mikroorganizmy si nevyvinuli žiadnu rezistenciu
Záver:
Mikrobiálne čistiace prostriedky vytláčajú choroboplodné zárodky tým, že ich oberajú o potravu aj o priestor, ktorý by potrebovali na šírenie. Počet patogénnych a dokonca aj dezinfekčné odolných baktérií sa postupne znižuje . Čím menej patogénnych baktérií je na povrchu, tým menšie je riziko infekcie . Vďaka úplne odlišnému prístupu bez chemikálií spôsobujúcich odolnosť nevznikajú žiadne nové rezistencie.